Vidanjör Nedir?

Kısaca vidanjör dolmuş olan fosseptik çukurlarını, tıkanmış olan kanalizasyon borularını temizleyen araçlara verilen genel isimdir.
Vidanjörün Görevleri
Vidanjör sıvı ve ya çamur halde olan maddeleri vakumlama yöntemi ile üzerinde bulunan tanka alarak transfer eder. Geçmişte madenlerde bulunan çamur ve suyun vakumlanarak transfer edilmesinde kullanılan vidanjörler günümüzde dolan fosseptik çukurlarının boşaltılmasını sağlamaktadır. Ayrıca tıkalı vaziyette olan kanalizasyon borularının açılmasında vidanjörlerden faydanılmaktadır.
Vidanjör Çeşitleri
Büyüklüklerine ve çalışma çeşitlerine göre farklı gruplara ayrılır. Büyüklüklerine göre vidanjörler küçük- orta ve büyük olarak 3 gruba ayrılır. Bu vidanjörler isimlerinden de anlaşılabileceği gibi taşıyabildiği sıvı kapasitesine göre gruplandırılmaktadır.
5 tona kadar kapasiteye sahip vidanjörler küçük vidanjör olarak adlandırılmaktadır. Bu vidanjörlerin en büyük avantajı daha büyük vidanjörlerin sığmadığı dar sokaklara girebilmesidir. Ayrıca seri olması da bu vidanjörlerin tercih edilmesinde en büyük etmenlerden birisidir.
5-10 ton arası kapasiteye sahip vidanjörler orta vidanjör olarak isimlendirilmektedir. Piyasada bulunan vidanjörlerin büyük bir kısmını orta vidanjörler oluşturmaktadır.
Büyük boy vidanjörler kapasite olarak 10 tondan büyük tank hacmine sahiptir. Bu vidanjörler özellikle maden ocaklarında bulunmaktadır.
Çalışma şekline göre vidanjörler 3 gruba ayrılır;
  • Bunlardan ilki standart vidanjör olarak adlandırılan, sadece vakum özelliği olan, özellikle dolmuş olan fosseptiklerin açılması için kullanılan araçlardır. Kanalizasyon şebekesinin olmadığı bölgelerde sıklıkla kullanılan vidanjörler kanalizasyon açma işlerinde kullanılamamaktadır.
  • Çalışma şekillerine göre vidanjörlerin ikinci grubu teleskopik emiş bomu olan vidanjörlerdir. Bu vidanjörler vakumun yanı sıra tankında bulunan havayı yüksek basınçla püskürtebilmektedir. Dolmuş fosseptiklerin boşaltımasın yanı sıra kanalizasyon borularının açılmasında sıklıkla kullanılmaktadır. Özel olarak imal edilmiş başlığında bulunan mekanizma ile bir tarafta tıkanıklığı gidermek için basınçlı hava püskürtürken, bir taraftan da yüksek kapasitede vakum yapabilmektedir.
  • Çalışma şekillerine göre vidanjörlerin üçüncüsü ise kasat boomlu tiplerdir. Bu tip vidanjörlerin çalışma prensibi teleskopik vidanjörler ile aynıdır. Aradaki tek fark bu tip vidanjörler hava yerine basınçlı su püskürtebilmektedir. Püskürttüğü basınçlı su sayesinde tıkanık olan kanalizasyonları hızlı bir şekilde açabilmektedir. Bu tip vidanjörler fosseptik temizliği, tıkalı kanal açma işleri yanı sıra su nakliyesinde de kullanılmaktadır.
Her ne kadar günümüz teknolojisinde gelmiş vidanjörler kullanılarak fosseptik temizliği ve tıkanıklık açma işlemleri basit bir şekilde yapılabiliyor olsa da tecrübeli firmalar ile çalışmak hem zaman hem de maddi olarak fayda sağlamaktadır.