Vidanjör Nedir?

Son zamanlarda vidanjör kelimesi çok sık karşımıza çıkıyor. Peki, vidanjör nedir Nasıl çalışır? Nerede kullanılır? Vidanjör, fosseptik kuyulardaki atıkları uzaklaştırmak amacıyla kullanılan, farklı boyutlara ve türlere sahip araçlardır. Logar tıkanıklığını açmaya yardımcı olan bu araçlar, atıkları içine çeker ve lağım tıkanıklıklarını ortadan kaldırır.
Bu araçlarda bazı ekipmanlar yer alır. Emme borusu sayesinde atıkları içine çeker. Santrifüj pompa sistemi sayesinde ise kısa zamanda emiş sağlanmış olur. Farklı büyüklükte, depolama işlemi için kullanılan tankları vardır. Bu tanklar kısa süreliğine atıkları içinde depolar.

Vidanjör Nasıl Çalışır?

Öncelikle biriken pis sular ve atıklar vidanjörler ile çekilir. Tank içindeki hava vakumlanır. Bu atık maddeler tank içinde emilir. Pis suları ve atık maddeleri tahliye etmek için tankın içerisine basınçlı su verilir. Vakum pompalarının gücü kullanıcı tarafından kontrol edilir.

Vidanjör Nerede Kullanılır?

Vidanjörler tıkanıklık açmak amacıyla çoğu alanda kullanılır. Özellikle kanalizasyon hatlarında ve fosseptik kuyularda atık boşaltma amacıyla tercih edilir. Bu araçların kiralandığı özel firmalar vardır. Saatlik belirlenen ücretler ile tıkanmaya neden olan katı cisimler parçalanarak uzaklaştırılır. Eskiden madenlerde çok sık tercih edilen bu araçlar, madende biriken atıkları transfer etmek için kullanılmış.

Vidanjör Ne İşe Yarar?

Vidanjörler sundukları hizmetlerden dolayı ihtiyaç duyulan araçlar haline gelmiştir. İhtiyaca uygun belirlenen vidanjörler atık temizliği için kullanılır.
Vidanjörlerin kullanım amaçları şunlardır:
  • Atık su ve atık madde taşıma,
  • Logar tıkanıklığı açma,
  • Fosseptik tankları boşaltmak,
  • Temiz su vakumlama ve pis suları temizleme,
  • Çalışma alanındaki çamuru temizleme
Bu gibi işlemler için vidanjör adı verilen araçlara ihtiyaç duyulur. Sunduğu hizmetler sayesinde çevre kirliliğini en aza indirir. Çevrenin kirlenmesini ve buna bağlı oluşabilecek hastalıkları önler.